Гръцки обичай на Великден

Преглеждане на 3 раздела отговори
 • Автор
  Публикации
  • #8341
   gaieneta
   Участник

   Привет,Алена

   По случай наближаването на Великден бих искала да те помоля да разтълкуваш един странен обичай, който правят много гърци на Великден. Не бих те питала за тълкуване,защото всяка страна си има нейните обичаи, но това е нещо, което засяга и многото българи, които живеят в Гърция,също като мен.Обичаят е следният- в навечерието на посрещането на Христовото възкресение, след литургията в църквата, гърците се прибират със свещите от църквата до домовете си и с пламъка им обгарят горната основа на входната врата във формата на кръст. Получава един черен,опушен кръст. Това го правят всяка година и на някои врати, може да се видят два, три и повече дори. Тези получени кръстове не могат да се премахнат, нито с чистене, нито с много силни почистващи препарати. Самата аз съм опитвала многократно, но не могат да се отстранят. Трябва да се боядиса наново цялата врата.Някои от собствениците, които живеят в кооперация, правят същото и на входните врати на кооперациите.Признавам си,аз лично като ги видя ми става много неприятно и тягостно. На въпроса ми, защо ги слагат, отговарят със следното,че този кръст пази от лоши очи и закриля и че е стар обичай, останал от времето им под турско робство. По-младите и модерно мислещи гърци, не го правят вече, но ако живееш в кооперация с по-възрастни хора, разходката из етажите не е красива. Като ги видя и тръпки ме побиват, все едно се намирам в гробище. Обичаят засяга и много българи, които живеят тук. Повечето са на квартира и много от апартаментите им са „изрисувани“ така, други пък купуват в последствие жилището и си заживяват така, трети вид българи пък се „погърчават“ и започват да правят този обичай на Великден,горките, да не личи по входната врата, че са чужденци. Ние живеем в собствен апартамент, чийто врата е с два черни кръста, останали от предишния собственик.Опитала съм го многократно да ги отстраня, но единственото, което постигам е леко да избледнеят. Би ли ми казала влият ли ни тези черни кръстове по някакъв начин? Имам ли основание да се притеснявам? Правя изчистване на жилището с яйце, както съветваш, това достатъчно ли е? Ако боядисаме входната врата, това ще неутрализира ли тяхното влияние? Да не говорим, че входната врата на кооперацията е също с два черни кръста, само че те са върху камък, защото основата е каменна? Какво да направя с тях, не искам да си предизвикам гнева на останалите живущи в сградата.Какво влияние оказват кръстовете на входната врата на кооперацията?
   Ще ти бъда много благодарна на база знанията, които притежаваш да разтълкуваш този чужд обичай, който отчасти ни засяга и нас българите, които живеят тук и да ни кажеш как да реагираме на него. Честно да ти кажа,на много от тях не им прави впечатление и си живеят така, други направо са си го взели за роден, но на мен ми е направо като трън в очите, още повече сега като е наше жилището и не можем на този етап да се изместим.
   Чувствам се късметлиийка, че те има и че ни даваш толкова много знания и информация,как правилно да вървим по пътя си.

   Благодаря ти предварително за отговора и желая весели празници на теб и на семейството ти!
   С уважение,
   Галя

  • #8470
   miyagi
   Участник

   Да, определено тълкуването на Алена на този странен обичай, ще бъде интересно и аз мен.

  • #8473

   Честито Възкресение Христово!

   И двамата ще получите отговор на страниците на списанието и ще го намерите в сайта на списанието, но не съм сигурна, дали ще успея за майския брой, който вече е готов и може да няма място за нови текстове, но в юнския ще го пусна.

   Поздрави
   Алена

  • #8478
   miyagi
   Участник

   Благодаря! 🙂
   Весел празник!

Преглеждане на 3 раздела отговори
 • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.
error: Защитено съдържание!