Реклама

Прозерпина – планетата на промените

ПРОЗЕРПИНА В МИТОЛОГИЯТА

Астероида, веднага след като бил открит през 1853 г. е наречен на името на Богинята от Римската митология – Прозерпина. Някои астролози решили, че именно той е своеобразния посредник между зримото и незримото. И не са се излъгали, защото в годините на изследвания и спорове първоначалното предположение е вече доказан факт въпреки нежеланието на някои астролози да се съобразяват с влиянието й. Защо всъщност са нарекли тази планета, този огромен астероид, Прозерпина.

Да си спомним митовете. Богинята на подземното царство, царството на мъртвите, Прозерпина (или в гръцката митология Персефона), дъщеря на Юпитер (Зевс) и Церера, била похитена от владетеля на подземното царство Плутон. Той я взел за своя съпруга, след като я отвлякъл, с разрешението на Юпитер, появявайки се на своята златна колесница от царството на Смъртта, на поляната, където тя беряла цветя със свои приятелки. Много огорчена и смазана от изчезването на дъщеря си, Церера – Богинята на плодородието, изоставила своите задължения. На земята се възцарила суша. В резултат на нейното решение, нито едно растение не дало плод. Виждайки това, Зевс (Юпитер) изпратил Хермес да предаде на Плутон, че трябва да изведе Персефона в света на живите. Плутон я извел и я проводил при майка й, но преди това й дал насила да изяде зрънце гранат, за да не забравя царството на Смъртта и отново да се върне при него. От тогава Персефона прекарва една трета от годината в подземното царство, а две трети при майка си. През тези три месеца, в които тя е при Плутон, на земята настъпвала зимата. Церера страдала за дъщеря си. В природата всичко замирало, зимата сковавала земята. През останалото време Прозерпина била със своята майка.

Радостта на Церера бликва още през пролетта, когато всичко цъфти и света сияе изпълнен с ухания. След това идва знойното лято, последвано от плодородната есен. И така до следващите три месеца, в които Прозерпина трябва да се прибере в царството на своя съпруг…

ПРОЗЕРПИНА В АСТРОЛОГИЯТА

В астрологията Прозерпина се приема за планета, оказваща влияние върху промяната в живота на човека, преминаващ през много фази. Често олицетворява знака на Девата. Именно Прозерпина дава възможност на Девата да отчита и най-дребните детайли в света или поведението на хората, да набира информация от зрънцето, за да може след това да създаде удивително точна система, работеща структура, обмислена и достатъчно стабилна. Затова в момента на създаването на подобна структура, Прозерпина напуска царството на мъртвите, защото да твориш тук е невъзможно. Влиянието на планетата се олицетворява в думите „изречената мисъл е лъжа“. В това се проявява двойствената роля на Богинята, която живее последователно в света на мъртвите и на живите. В крайна сметка резултатът от нейното влияние прераства в следното: действието престава да интересува човека в момента, в който той е достигнал до крайния резултат. Когато резултатът е налице, действието умира и престава да бъде истина, която както знаем е безсмъртна. Именно за това Прозерпина е една от планетите свързана с кармата, с постиженията.

По силата на нейното движение – 1 градус за 2 години, Прозерпина е планетата оформяща цяло едно поколение, затова е така трудно да се следят нейните транзити, които обаче имат огромно значение.


Други статии от същата категория...

  • Всички неподписани статии, астрологичен, номерологичен, политически хороскоп и лунен календар са авторски материали на Светлана Тилкова.

    На всички, които черпят от извора на списание "Kармичният кръг", напомняме, че е коректно да ЦИТИРАТ ПЪРВОИЗТОЧНИКА.
Светлана Тилкова - Алена

Автор:

Написани материали:

264


Кратка биография:

Светлана Тилкова е редовен член на Германския съюз на астролозите (DAV) от октомври 1999 г. Член е на Интернет общество - България от 2001 година. От юли 2006 г. е член на Световната астрологична асоциация (ISAR), а от 3 декември 2011 г. е първи председател на Международният приятелски кръг на DAV в България. --- Svetlana Tilkova on Google+


Свържи се с автора

Вашият коментар

Трябва да влезете в акаунта си за да оставите коментар.